Návrat ke kořenům: Inspirace dobou kamennou

  /  Cinema blog,  Inspirace dokumentem  /  

Návrat ke kořenůmNávrat ke kořenům: Inspirace dobou kamennou
(Back to the Roots – Learning from the Stone Age)
Režie: Tilman Achtnich
Německo, 2011
44 min.

Tento německý televizní dokument populární formou zpřístupňuje myšlenky v duchu tzv. evoluční medicíny, což je specifický vědecký pohled na lidské tělo. Seznámíme se s názorem, že z hlediska evoluce máme dobu kamennou stále v sobě a naše těla tedy nejsou nejvhodněji uzpůsobena životu v naší neobyčejně mladé moderní civilizaci. Řadě svých nemocí a obtíží můžeme porozumět, vezmeme-li v potaz svůj původ. Některé dávno nastavené programy našeho těla a mysli, vhodné pro pravěkého člověka, týkající se například příjmu potravy nebo základních tělesných pohybů, pořád fungují, a pokud si jich nejsme vědomi a nerespektujeme je, dochází k typickým civilizačním neduhům jako jsou nadváha, kardiovaskulární nemoci, potíže s páteří, chodidly nebo třeba zuby. V současném světě se objevují alergie, protože náš imunitní systém už není „trénován“ špínou a parazity stejně jako kdysi. Problémem tady není pračlověk v nás, ale to, že jsme na něj zapomněli a nechali ho „za sebou“.

Profesor Detlev Ganten, odborník na evoluční medicínu z berlínské univerzity, americký „paleoatlet“ Art De Vany, Dr. Staffan Lindeberg, odborník na výživu z univerzity ve švédském Lundu a další specialisté toto naslouchání našemu tělu berou vážně a snaží se pochopit jeho vlastní dávný příběh.

Film je ke zhlédnutí s českým dabingem na YouTube společnosti Google:

Staňte se VIP klientem

Sdílet: FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Štítky:


Informace o autorovi:

Roman Kozák
Roman Kozák
Roman Kozák je vystudovaný scenárista a dramaturg, milovník krajiny a na tomto místě zanechává odkazy a krátké poznámky k dokumentárním filmům. Jejich společné téma napadlo ho symbolizovat (díky jednomu nečekanému nálezu při procházce v poli za domem) úlomkem pravěké sekerky pod jedoucím kombajnem. Ať tato stránka poslouží k lepšímu povědomí o některých aktuálních a zajímavých tématech.